Cantharellus cibarius Fr.
Syst. mycol., (Lundae), 1 :318 (1821)
07/08/1987DurangoRoble
Sinonimoak:
Cantharellus edulis Pers. ex Sacc.
Izen arruntak:
Rebozuelo, zizahori, susa, saltsaperretxiko
Oharrak:
Hauek dira Cantharellus generoko espezieen ezaugarri bereizgarriak: tolestura adarkatuak edo anastomosatuak eta dekurrenteak; batzuetan ?esaterako, espezie honetan? benetako orri itxura hartzen dute. Atal guztietan kolore hori bizia edo gorringo horia da, zenbaitetan hits samarra. Haragi mardula du, fruta-usainekoa, eta gutxitan erasotzen dute larbek. Ez da Omphalotus illudens espezie toxikoarekin nahasi behar. Hygrophoropsis aurantiaca espeziea ere oso antzekoa da, baina ez da kaltegarria; hura baino txikiagoa eta kolore laranjakoa, berriz, Cantharellus friesii espeziea.
Ekologia:
Lurreko espeziea da, eta taldean agertu ohi da uda-hasieratik udazken-erdialdera. Gure eskualdean usua da, batik bat pagadi eta hariztietan, eta, inoizka koniferoen ?hala nola pinu edo izeien? azpian.
Jangarritasuna:
Bikaina edo oso goxoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 2
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
Garnweidner, 1988, Setas
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 1
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Peña Santa Cruz, 1993, 100 Setas de Bizkaia
Phillips Roger, 1981, Les champignons
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 1
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2018
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster