Pleurotus ostreatus (Jacq.: Fr.) Kumm.
Der Führer in die Pilzkunde, (Zwickau) :105 (1871)
28/09/1988DurangoTronco de caducifolio
Izen arruntak:
Pleuroto concoideo, bellari landu
Oharrak:
Forma semizirkularreko txapela du, laua, 15 cm diametrokoa, kolore aldakorrekoa (marroi-grisa ale arruntetan, eta beste batzuetan gris urdin edo krematsua). Xaflak zuriak dira, zabalak eta estu samarrak. Oina alde batean du eta labur-laburra da, ia ikusezina. Sarritan, beste ale batzuei lotuta ageri da. Haragiak usain goxokoa izanik, jangarri ona da; hala, askotan salerosteko landatzen da. Bere generoko beste espezie batzuekin nahas daiteke, hala nola, kolore ia horiko Pleurotus pulmonarius espeziearekin edo oin handiagoko eta xafla dekurrenteko Pleurotus cornucopiae espeziearekin, biak ala biak jangarriak.
Ekologia:
Hildako zenbait hostogalkorren enbor edo egurrean bizi da (pago, haritz, makal...); nekez ateratzen da koniferopean. Talde estuetan agertzen da, udaberrian eta udazken amaieran, eta hainbat aldiz ernamuin daiteke baldintzak horretarako egokiak badira. Ez da oso ohikoa gure eskualdean.
Jangarritasuna:
Goxoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 3
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
García Rollán M., 1984, Setas de los arboles
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 1
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Peña Santa Cruz, 1993, 100 Setas de Bizkaia
Phillips Roger, 1981, Les champignons
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 3
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2018
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster