Calocybe gambosa (Fr.: Fr.) Sing.
Nova Hedwigia, Beihefte, 5 :43 (1962)
28/05/2006P.N. ValderejoSeto (Crataegus)
Sinonimoak:
Lyophyllum georgii K.-R.
Tricholoma gambosum
Tricholoma georgii Clus.: Fr.
Izen arruntak:
Seta de San Jorge, perretxiko, udaberriko zizazuri, uson, ziza
Oharrak:
Euskal Herrian gehien estimatzen eta bilatzen den perretxikoetako bat da. Haragitsua da, eta baldintzak onak badira, diametroko 12 cm-tik gora izan ditzake. Normalean, zurixka edo krematsua da, baina tonu hori edo laranjako aleak ere badaude. Orriak zuriak edo krematsuak dira; gogor eta estuak. Freskotan, irin usain sendoa du, eta batzuetan usain hutsarengatik hauteman daiteke, ikusi ere egin gabe. Kontuz jokatu behar da Entoloma sinuatum espeziearekin ez nahasteko. Azken hori udazkeneko espeziea bada ere, inoiz edo behin udaberrian ere ager daiteke.
Ekologia:
Udaberriko espeziea da; negu-amaieran ernamuintzeari ekiten dio itsas mailatik hurbil, baina apiril-erdialdetik ekain-erdialdera hazten da batik bat. Uda-hasieran ere ager daiteke 1.000 metrotik gora, eta, askotan, udazkenean ere jaiotzen da han hemen. Nahiko arrunta da gure inguruan; belardietan hazi ohi da, hesi, txilar edo elorrietatik hurbil; zenbaitetan, baso barnean. Eskuarki multzoak edo ilarak sortzen dituzte, eta inguruan hazten den belarrak kolore biziagoa izaten du.
Jangarritasuna:
Bikaina edo oso goxoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 3
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
Garnweidner, 1988, Setas
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 1
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Peña Santa Cruz, 1993, 100 Setas de Bizkaia
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Picón R.M., Undagoitia J., Fernández J. & Fernández R., 2004, Macromicetos de la Res. de la Biosfera de Urdaibai
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 3
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2018
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster