Phallus impudicus L.: Pers.
Sp. pl., 2 :1648 (1753)
---
Sinonimoak:
Ithyphallus impudicus (L.: Pers.) E. Fisch.
Izen arruntak:
Falo hediondo, etsai ezten
Oharrak:
Gai likatsuz betetako arrautza zuri batetik ateratzen da perretxiko hau. Hanka zuri leizetsua du, eta buru edo txano erretikulatua, kolore berdeko gleba lirdingatsu eta kirastsukoa. Izugarri erakartzen ditu euliak, eta gleba irentsi egiten dute; hala, esporak barreiatzeko prozesuko partaide garrantzitsuak dira euliak.
Ekologia:
Maiatzaren amaieratik urriaren erdialdera sortu ohi da, baina luzaroago ager daiteke, baldintzak egokiak badira. Hostogalkorrezko nahiz koniferozko basoetan sortu ohi da taldeka, batik bat humus aberatseko guneetan. Nahiko espezie arrunta da; leku zehatzetan hazten da modu ugarian.
Jangarritasuna:
Baliorik gabekoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 2
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 2
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
Garnweidner, 1988, Setas
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 4
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Picón R.M., Undagoitia J., Fernández J. & Fernández R., 2004, Macromicetos de la Res. de la Biosfera de Urdaibai
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sarasini M., 2005, Gasteromiceti epigei
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 3
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2018
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster