Marasmius oreades (Bolt.: Fr.) Fr.
Epicrisis systematis mycologici, (Uppsala) :375 (1838)
-DurangoCampa
Sinonimoak:
Marasmius caryophylleus
Izen arruntak:
Senderuela, marasmio jangarri
Oharrak:
Taimanu txikiko eta itxura lerdendun espeziea da txapelan 3 edo 4 zentrimetroko diametroa baino gehiago edukitzea ezohizkoa da. Kolorazio marroi alaranjatua aurkezten du, ale helduetan edo eguraldi sikuaz krematsu bihurtzen delarik. Orriak masaiturik daude eta haragia lurrintsua eta sendoa da, hanka apurtu gabe bihur daiteke. Marasmius collinusen antzekoa da, honek orriak estutuagoak, usain zerbait desatsegina eta haragia elastikotasun gutxiagokoa dituelako bereizten delarik. Sekulako jangarria da, baina ez da nahastu behar Clitocybe genero especie zuri eta kutsakorrekin, belardietan ere hazi daitezkeenak.
Ekologia:
Belardi eta larretan bici izaten da baina baita baso belartsuetan edo euren hegaletan. Urtean kimu arrito eman ditzake baina batez ere udaberri eta udazkeneko sasoi umeletan. Ale ugariko iladak edo zirkuluak sortuz agertzen da eta bedarra mikelio aurkitzen den lekuan gogorrago eta koloretsuago hazten da. Nahiko arrunta da.
Jangarritasuna:
Bikaina edo oso goxoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 3
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 1
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Peña Santa Cruz, 1993, 100 Setas de Bizkaia
Phillips Roger, 1981, Les champignons
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 3
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2018
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster