Russula vesca Fr.
Sverig Atl. Svamp. :51 (1838) [1836]
30/07/1997OletaAbedul
Sinonimoak:
Russula depallens ss. Quél.
Izen arruntak:
Rúsula comestible, gibelarrosa goiztiarra
Oharrak:
Atzapar jangarri goxoenetarikoa da, baina jendeak ez du Russula cyanoxantha eta Russula virescens espezieak bezainbat estimatzen. Txapelaren kutikularen bidez bereizten da: haragi kolorekoa edo nabar arrosaxka da, batzuetan ukitu horizta edo zurixkakoa. Ale helduetan, kutikulak ez du txapela erabat estaltzen, eta orrien ertzak begi-bistan uzten ditu, kolore zurikoak, hankak bezalaxe.
Ekologia:
Espezie arrunt samarra da, eta udaberri-hasieran dagoneko ikus badaiteke ere, uda edo udazken-hasiera da bete-beteko ernamuintze-sasoia, normalean eurite osteko eguraldi beroaz. Maiz agertzen da urkien azpian, zuhaitzaren hosto lehorretan estalita. Haritzetan ere ager daiteke, eta inoiz edo behin pinuen edo laritzen azpian.
Jangarritasuna:
Bikaina edo oso goxoa
Bibliografia:
A.M.B., , Rivista di Micologia - 4-2004
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 6
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
Galli R., 1996, Le Russule
Garnweidner, 1988, Setas
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 1
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Peña Santa Cruz, 1993, 100 Setas de Bizkaia
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Picón R.M., Undagoitia J., Fernández J. & Fernández R., 2004, Macromicetos de la Res. de la Biosfera de Urdaibai
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 3
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2018
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster