Russula cyanoxantha (Schaeff.) Fr.
Monograph Hymenomycetum Sueciae, 2 :194 (1863)
25/08/1994P.N. UrkiolaHaya
Izen arruntak:
Carbonera, urretz
Oharrak:
Euskal Herri osoan gehien estimatzen eta bilatzen den atzaparretakoa da. Sendo samarra da: zenbaitetan, 15 cm-ko diametroa izan dezake. Kolore aldakorra du: tonu lilak, morexkak edo urdinxkak dira nagusi, baina esparru berde, gris edo horiztak ere baditu. Txapeleko kutikula leunki lirdingatsu eta distiratsua da. Orri elastikoak ditu, zuri-zuriak (hanka bezalaxe). Sulfato ferrikoaren eraginez koloreztatzen ez den atzamar-espezie bakarra da.
Ekologia:
Gehienetan abuztutik urrira agertzen bada ere, kimu txikiagoak sor daitezke apiriletik uztailera; era berean, atzeratu ea beranduago ager daiteke, baita abenduan ere. Pagoen edo haritzen azpian agertu ohi dira; normalean, ale gutxiko taldeak osatuta. Nahiko espezie arrunta eta hedatua da.
Jangarritasuna:
Bikaina edo oso goxoa
Bibliografia:
A.M.B., , Rivista di Micologia - 4-2004
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 6
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
Galli R., 1996, Le Russule
Garnweidner, 1988, Setas
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 1
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Peña Santa Cruz, 1993, 100 Setas de Bizkaia
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Picón R.M., Undagoitia J., Fernández J. & Fernández R., 2004, Macromicetos de la Res. de la Biosfera de Urdaibai
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 3
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2018
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster