Xerocomus badius (Fr.: Fr.) Gilb.
Les Bolets :92 (1931)
08/10/1994DurangoConíferas
Sinonimoak:
Boletus carnosus Rostk.
Boletus castaneus v. badius Fr.
Boletus glutinosus Krombh.
Boletus messanensis Inz.
Boletus stejskalii Bres. apud Stejskal
Boletus vaccinus Fr.
Izen arruntak:
Boleto bayo, onddo arrea
Oharrak:
Xerocomus generoaren barruan, neurri handieneko espeziea da, eta Edules sekzioko Boletusekin nahas daiteke (edulis, pinophilus, aereus eta reticulatus). Honako honek, baina, ez du erretikulurik ardatz-itxurako hankan; txapela, berriz, gaztaina kolorekoa da, apur bat ilunpatua edo lausoa, eguraldia lehorra denean, eta leunki likatsua, eguraldia hezea denean. Ale gazteek krema koloreko poroak dituzte; helduek, aldiz, hori berdexkak, eta urdindu egiten diren presiopean.
Ekologia:
Uda-amaieratik udazken-amaierara agertu ohi da, batik bat koniferozko basoetan, baina baita hostozabalen azpian ere (adibidez, pagoen eta haritzen azpian). Nahiko ohikoa da gure inguruan, eta oparo agertzen da Pinus radiata basoetan, talde txikiak osatuta.
Jangarritasuna:
Goxoa
Bibliografia:
Alessio C.L., 1991, Boletus Dill.: L. s.l. - Fungi Europaei 2 y 2a
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 3
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
Galli R., 2000, I Boleti
Garnweidner, 1988, Setas
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Ladurner H. & Simonini G., 2003, Xerocomus s.l. - Fungi Europaei 8
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 2
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Palazón F., 2001, Setas para todos
Peña Santa Cruz, 1993, 100 Setas de Bizkaia
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Ruiz J.M., 1997, Guía micológica Tomo 1 (Boletaceas)
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 1
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2018
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster