Boletus luridus Schaeff.
Fungorum qui in Bavaria et Palatinatv, 2 :tab. 107 (1763)
07/09/2007IurretaQuercus robur
Sinonimoak:
Boletus rubeolarius Bull.
Boletus sordarius Fr.
Boletus tuberosus Bull.
Boletus variicolor Gramb.
Izen arruntak:
Boleto cetrino, hongo de vaca, onddo zikin
Oharrak:
Ebakitakoan urdindu egiten diren Boletusetako bat da, eta, perretxikozale batzuentzat ezaugarri horrek perretxikoa pozoitsua dela adierazten badu ere, urdintze hori oxidazioaren ondorioa da, eta ez du jangarritasunarekin zerikusirik. Txapela diametroko 12 cm-ra irits daiteke; hemisferikoa da, haragitsua eta hainbat koloretakoa: arre olibatsua, gorria, laranjatsua, etab. kutikula belustsu eta lehorra du. Tutu horixkak edo oliba-arreak ditu; poruak, berriz, gorrixkak eta urdindu egiten dira sendo presionatzerakoan. Oin betea du, horia, erretikulu gorrixkarekin. Haragia horia da, eta urdindu egiten da ebakitzerakoan. Poruekin bat egiten duen zatia, berriz, gorrixka da, eta horixe da perretxiko honen ezaugarri bereizgarria. Usain atsegina du. Ez da arrunta. Jangarria bada ere, ez da gordinik jan behar.
Ekologia:
Udan eta udazkenean sortzen da batik bat, bide-bazterretan eta edozelako basotan, kareharrizko lurretan.
Jangarritasuna:
Jangarria
Bibliografia:
Alessio C.L., 1991, Boletus Dill.: L. s.l. - Fungi Europaei 2 y 2a
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 3
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
Galli R., 2000, I Boleti
Garnweidner, 1988, Setas
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 2
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Muñoz J. A., 2005, Boletus Dill.: L. s.l. - Fungi Europaei 2b
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Picón R.M., Undagoitia J., Fernández J. & Fernández R., 2004, Macromicetos de la Res. de la Biosfera de Urdaibai
Ruiz J.M., 1997, Guía micológica Tomo 1 (Boletaceas)
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 1
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2018
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster