Boletus erythropus Pers.
Observ. Mycol., 1 :23-24 (1796)
06/07/2006P.N. IzkiRoble
Sinonimoak:
Boletus luridiformis Rostk.
Boletus luridus v. erythropus Fr.
Boletus miniatoporus Secr.
Boletus praestigiator Schulz.
Izen arruntak:
Boleto de pie rojo, onddo hankagorri
Oharrak:
Erretikularik gabeko hanka puntu gorria da espezi honen ezaugarri nagusia. Espezie honek, ordea, badu sailkatzeko beste ezaugarririk: haragia ukitutakoan edo ebakitakoan nabarmen urdintzen da; poroak laranja horiztak dira gaztetan eta gorrixkak helduaroan, eta, txapela marroi ilun samarra izaten da (ertza argiagoa). Poro gorriak dituelako eta haragia urdindu egiten delako jateko erabili ez den arren, jangarria da, eta goxoa, gainera.
Ekologia:
Onddo arrunt samarra da; udaberrian dagoeneko ernamuintzen hasten bada ere, uda erdialdetik udazken-erdialdera agertzen da maizenik, pagadi eta hariztietan (pinudietan ere maizkoa da).
Jangarritasuna:
Goxoa
Bibliografia:
Alessio C.L., 1991, Boletus Dill.: L. s.l. - Fungi Europaei 2 y 2a
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 3
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
Galli R., 2000, I Boleti
Garnweidner, 1988, Setas
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 1
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Muñoz J. A., 2005, Boletus Dill.: L. s.l. - Fungi Europaei 2b
Palazón F., 2001, Setas para todos
Peña Santa Cruz, 1993, 100 Setas de Bizkaia
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Picón R.M., Undagoitia J., Fernández J. & Fernández R., 2004, Macromicetos de la Res. de la Biosfera de Urdaibai
Ruiz J.M., 1997, Guía micológica Tomo 1 (Boletaceas)
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 1
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2018
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster